Είναι αυτό το διάστημα, που νιώθεις έντονη την ανάγκη να φροντίσεις το εαυτό σου όσον αφορά στη διατροφή, τον ύπνο, την άσκηση και την ηρεμία σου!

Είναι αυτό το διάστημα, που οι ανησυχίες, η ευθύνη και οι απορίες, ξεπηδούν καθημερινά από την ίδια και τους γύρω και ελπίζω με αυτό το άρθρο να σας ξεκαθαρίσω το τοπίο, τουλάχιστον, γύρω από τη διατροφή!

 

Τρώμε για δυο;

Τρώμε για δυο σε ποιότητα αλλά όχι σε ποσότητα!

Η αύξηση στις ημερήσιες θερμίδες είναι αμελητέα το πρώτο τρίμηνο. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου η έγκυος πρέπει να καταναλώνει περίπου250 θερμίδες περισσότερες καθημερινά (περίπου 1800-2000 θερμίδες για μια γυναίκα φυσιολογικού βάρους) και το τρίτο τρίμηνο περίπου 400 θερμίδες περισσότερες (περίπου 2200 θερμίδες την ημέρα για μια γυναίκα φυσιολογικού βάρους). Στην δίδυμη κύηση οι ανάγκες είναι πιο αυξημένες.

 

Θρεπτικά συστατικά

 

ανάγκες

πηγές

Ασβέστιο 1200 mg γάλα, τυρί, γιαούρτι, πράσινα λαχανικά (μπρόκολο, σπανάκι, χόρτα) , θαλασσινά,  φασόλια
Σίδηρος 30 mg κόκκινο κρέας, αβγά, όσπρια, θαλασσινά
Φολικό  400 – 500 mcg ( ανάλογα το τρίμηνο ) λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα, εσπεριδοειδή, οι ξηροί καρποί, όσπρια, κόκκινο κρέας
Βιταμίνη D3 ανάλογα την ευρεθείσα τιμή στο αίμα αυγά, ψάρια, μουρουνέλαιο, εμπλουτισμένο γάλα

 

Dont ’s : Λευκή ζάχαρη, καφές,  αλκοόλ, ωμά / μησοψημένα τρόφιμα

 

Πόσα κιλά θα δεις στη ζυγαριά;

Με  πόσα κιλά παραπάνω θα πάει η μέλλουσα μαμά να γεννήσει, εξαρτάται από το βάρος που είχε πριν την εγκυμοσύνη και πιο συγκεκριμένα από το δείκτη μάζας σώματός της (ΔΜΣ). Όταν ο ΔΜΣ είναι μεταξύ 18-25 το επιτρεπτό είναι: 11-15 κιλά , ενώ για 25-30 το επιτρεπτό είναι 7-11 κιλά.

Ψάρι και εγκυμοσύνη

Η κατανάλωση ψαριού, κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό, αποδεδειγμένα:

  • ευνοεί την υγεία της καρδιάς και χαμηλώνει τον κίνδυνο της παχυσαρκίας
  • συνδέεται θετικά με την ανάπτυξη του εγκεφάλου και της όρασης του παιδιού
  • ευνοεί χαμηλότερο κίνδυνος πρόωρου τοκετού

 

Dont ’s : ξιφίας, βασιλικό σκουμπρί και o λευκός μπακαλιάρος

Τα  ασφαλή ψάρια για τη περίοδο αυτή είναι τα εξής:

  • όλα τα είδη τόνου μπορούν να καταναλωθούν, με εξαίρεση τον μακρύπτερο, το τονάκι και το steak τόνου, των οποίων η κατανάλωση δεν πρέπει να ξεπερνά τα 180γρ. / εβδομάδα.
  • Γενικότερα η κατανάλωση ψαριού και θαλασσινών, δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 240-360 γρ. / βδομαδιαίως, από τα εξής:  ο εκτρεφόμενος σολομός, η γαρίδα, οι σαρδέλες, ο μπακαλιάρος, μυλοκόπι, γλώσσα και πέρκα

 

Leave a Reply

desktopcontactmobilecontact