Διαβήτης
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί μια ιδιαίτερα συνηθισμένη χρόνια εξελικτική πάθηση, προκαλώντας ποικίλες επιπλοκές στην υγεία των ασθενών.
Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι πρόκειται για μια πάθηση με επιδημικές διαστάσεις δεδομένου ότι φαίνεται να επηρεάζει παραπάνω από 425 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των διαβητικών, υπολογίζεται ότι φτάνει το 1 εκατομμύριο.
Μάλιστα, πρόκειται για μια πάθηση που επιβαρύνει σε σημαντικό βαθμό το σύστημα υγείας, αφού υπολογίζεται ότι το 10% των δαπανών για την υγεία, σχετίζεται με την αντιμετώπιση του διαβήτη.
Τι σημαίνει «Έχω Διαβήτη»;
Όταν καταναλώνουμε τροφή, ένα μέρος των συστατικών που λαμβάνουμε γίνεται γλυκόζη. Η γλυκόζη είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό μας, αφού αποτελεί την τροφή των κυττάρων μας που αποτελούν τους μύες και τους ιστούς μας. Παράλληλα, είναι η κύρια πηγή καυσίμου του εγκεφάλου μας.
Καθώς λοιπόν, αυξάνονται τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, το πάγκρεας, παράγει μια ορμόνη που λέγεται ινσουλίνη. Σκοπός της ινσουλίνης, είναι να βοηθήσει το σάκχαρο να μεταφερθεί στα κύτταρα, ώστε να μετατραπεί σε «ενέργεια» για τον οργανισμό.
Σε έναν φυσιολογικό οργανισμό, όλη η παραπάνω διαδικασία γίνεται ταυτόχρονα. Σε έναν διαβητικό ασθενή όμως, που το πάγκρεας του δεν παράγει την σωστή ποσότητα ινσουλίνης ή δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη, παραμένει η γλυκόζη στο αίμα, προκαλώντας ποικίλα προβλήματα.
Σε ποιες κατηγορίες διακρίνεται ο Σακχαρώδης Διαβήτης:
Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου I: Γνωστός και ως νεανικός ή ινσουλινοεξαρτώμενος, καθώς ο ασθενής χρειάζεται να λαμβάνει εξωτερικά ινσουλίνη, προκειμένου να λειτουργήσει ο οργανισμός του. Στον συγκεκριμένο τύπο διαβήτη, ο ίδιος ο οργανισμός αντιλαμβάνεται τα παγκρεατικά κύτταρα (β-κύτταρα) ως εξωτερικό εχθρό και έτσι προσπαθεί να τα καταστρέψει. Αυτός ο τύπος διαβήτη, αφορά μέχρι και το 10% των περιπτώσεων των ασθενών.
Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου II: Αφορά το 90% σχεδόν των περιπτώσεων των ασθενών. Σε αυτή την περίπτωση διαβήτη, ο οργανισμός δεν παράγει την κατάλληλη ποσότητα ινσουλίνης, ώστε να λειτουργήσει σωστά το σώμα. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση, ο οργανισμός να παράγει την κατάλληλη ποσότητα ινσουλίνης, αλλά να μη μπορεί να την χρησιμοποιήσει σωστά. Έτσι, συσσωρεύεται μεγάλη ποσότητα σακχάρου στο αίμα, δημιουργώντας επιπλοκές.
Διαβήτης Εγκυμοσύνης: Μπορεί να εμφανιστεί κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά συνήθως υποχωρεί μετά το πέρας αυτής. Συνήθως αντιμετωπίζεται με λήψη ινσουλίνης και διατροφή.
Άλλοι τύπου Διαβήτη (π.χ. Τύπου MODΥ): Συγκεκριμένοι τύποι διαβήτη που προκαλούνται από γενετικά σύνδρομα, ορμονικές διαταραχές κ.ά.
Ποια συμπτώματα πρέπει να μας αφυπνίσουν;
- Πολυουρία: Αύξηση του αισθήματος της ούρησης
- Πολυδιψία: Αύξηση του αισθήματος της δίψας και της κατανάλωσης νερού
- Ξηροστομία
- Διαρκές αίσθημα πείνας
- Απώλεια βάρους
- Διαταραχές όρασης
- Κόπωση
- Υπνηλία
- Μυϊκές κράμπες
- Αδυναμία Συγκέντρωσης
- Δημιουργία λοιμώξεων, όπως δερματίτιδες και μυκητιάσεις.
Πως μπορούμε να διαγνώσουμε τον Σακχαρώδη Διαβήτη;
Είναι πιθανό κάποιος ασθενής να ζει πολλά χρόνια με διαβήτη, χωρίς να το γνωρίζει. Ωστόσο, στο μεσοδιάστημα, ο διαβήτης επιβαρύνει τον οργανισμό, δημιουργώντας επιπλοκές.
Για τον λόγο αυτό, συνίσταται να κάνουν προληπτικές εξετάσεις αίματος, έστω μια φορά τον χρόνο. Η διάγνωση του διαβήτη γίνεται με την μέτρηση του σακχάρου στο αίμα.
Πως αντιμετωπίζεται ο Διαβήτης;
Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνουμε ότι ένα άτομο με διαβήτη, μπορεί να ζήσει μια απόλυτα φυσιολογική ζωή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να προσέχει. Κατανοούμε τις ανάγκες του σώματός μας και τις σεβόμαστε, ώστε να το βοηθήσουμε να λειτουργήσει σωστά.
Ο Διαβήτης δεν θεραπεύεται αλλά μπορεί κανείς να ζήσει μια ομαλή ζωή χωρίς επιπλοκές, αν ακολουθήσει τις συμβουλές των ειδικών.
Σε κάθε περίπτωση, ο ασθενής με διαβήτη, συνίσταται να
- Ακολουθεί συγκεκριμένο διαιτολόγιο: Επειδή δεν γνωρίζουμε όλοι τα πάντα, καλό είναι να ζητάμε την βοήθεια των ειδικών για το εκάστοτε θέμα. Ένας Διατροφολόγος, θα σας βοηθήσει να έχετε ένα εξατομικευμένο πλάνο διατροφής, βασισμένο στις δικές σας ανάγκες. Έτσι, θα λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα συστατικά για την σωστή λειτουργία του σώματός σας, χωρίς να ανησυχείτε διαρκώς για την τιμή του σακχάρου στο αίμα σας.
- Λήψη Ινσουλίνης: Σε συνεννόηση πάντα με τον θεράποντα ιατρό.
- Άσκηση: Ένα από τα πολλά οφέλη της γυμναστικής, είναι και η μείωση του σακχάρου στο αίμα.
- Συστηματικός έλεγχος του σακχάρου με την βοήθεια ενός μετρητή γλυκόζης αίματος.
- Συστηματικός έλεγχος της πίεσης του αίματος.
- Συστηματικός έλεγχος του βάρους του σώματος.
- Αποφυγή Καπνίσματος
Εμπιστευθείτε την Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Ιωάννα Ευαγγέλου για ένα εξατομικευμένο πλάνο διατροφής, ιδανικό για τις ανάγκες του σώματός σας και σταματήστε να ζείτε υπό την σκιά του διαβήτη. Αλλάξτε συνήθειες, αλλάξτε ζωή