Βουλιμία
Τι είναι η Βουλιμία;
Η βουλιμία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις διατροφικές διαταραχές και πρόκειται για μια εν δυνάμει απειλητική για την ζωή κατάσταση. Η βουλιμία χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας, κατά την διάρκεια μικρού χρονικού διαστήματος. Παράλληλα, το βουλιμικό άτομο, προσπαθεί με κάθε τρόπο να μην απορροφήσει τις θερμίδες από τα γεύματά του. Για τον λόγο αυτό, επιδίδεται σε ακραίες τεχνικές, όπως η πρόκληση έμετων, καθώς και η χρήση καθαρτικών, όπως θα δούμε αναλυτικά παρακάτω.
Χαρακτηριστικά του βουλιμικού ατόμου είναι ότι, ντρέπεται για το φαγητό που καταναλώνει, γι΄αυτό και συνήθως τρώει κρυφά. Επιπλέον, δυσκολεύεται να διαχειριστεί τα συναισθήματα που του δημιουργούνται από το φαγητό. Το χάσιμο του ελέγχου και ο καταναγκασμός, δημιουργούν ένα μη υγιές περιβάλλον τόσο για τον ίδιο το σώμα όσο και για την ψυχική κατάσταση του ασθενούς.
Η βουλιμία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο συνηθισμένες διατροφικές διαταραχές. Μάλιστα, στην χώρα μας, το ποσοστό των βουλιμικών ατόμων, κυμαίνεται μεταξύ του 2-4% του γενικού πληθυσμού.
Η βουλιμία είναι μια ψυχογενής πάθηση, η οποία συνήθως επηρεάζει νεαρές σε ηλικία γυναίκες. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, έγκειται στο ότι η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είναι πιο εκτεθειμένη στα πρότυπα των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών, που θέλουν την γυναίκα εξαιρετικά αδύνατη.
Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης βουλιμίας;
Φύλο: Το γυναικείο φύλο φαίνεται να επηρεάζεται από την βουλιμία και γενικά από τα διατροφικές διαταραχές, σε αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό έναντι των ανδρών.
Ηλικία: Η περίοδος της εφηβείας είναι κομβική για την εμφάνιση διατροφικών διαταραχών. Παράλληλα, σημαντικά ποσοστά εμφάνισης βουλιμίας καταγράφονται και κατά την έναρξη της ενήλικης ζωής.
Βιολογία: Άτομα που έχουν στενούς συγγενείς με τροφικές διαταραχές, είναι αρκετά πιθανό να αναπτύξουν και εκείνα διατροφικές διαταραχές.
Ψυχολογία: Υπάρχει έντονη συσχέτιση μεταξύ των ψυχολογικών και συναισθηματικών προβλημάτων και των διατροφικών διαταραχών. Τα άτομα με διατροφικές διαταραχές έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχολογικά προβλήματα καθώς και το αντίθετο.
Ποια είναι τα συμπτώματα της Βουλιμίας;
- Τα άτομα με βουλιμία ασχολούνται έντονα με την εικόνα του σώματός τους. Δυστυχώς, δεν νιώθουν καμία ικανοποίηση από την εικόνα αυτή, πράγμα που τους γεμίζει ανασφάλεια & άγχος.
- Δεν μπορούν να ελέγξουν την διατροφική τους συμπεριφορά. Συνήθως καταναλώνουν λιπαρές τροφές, τις οποίες τις λαμβάνουν σε τόσο μεγάλες ποσότητες, που τους προκαλείται κοιλιακό άλγος.
- Καθώς γεμίζουν τύψεις από το γεύμα που κατανάλωσαν, ακολουθούν ακραίους τρόπους προκειμένου να μην κάνουν πρόσληψη των θερμίδων. Έτσι, προκαλούν έμετο στον εαυτό τους ή χρησιμοποιούν καθαρτικά/ διουρητικά/ κλύσματα, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια αδυνατίσματος.
- Μια άλλη πρακτική που συνηθίζουν να κάνουν τα άτομα με βουλιμία, είναι να ασκούνται σε έναν εξουθενωτικό βαθμό. Αυτό συμβαίνει προκειμένου να κάψουν τις θερμίδες που κατανάλωσαν. Ωστόσο, καθώς δεν καταφέρνουν να διατηρήσουν ένα μέτρο στην άθλησή τους και επιδίδονται σε υπερβολές, βλάπτουν το σώμα τους. Αντίστοιχα συμβαίνει και με τις εξουθενωτικές δίαιτες που ακολουθούν.
- Τα βουλιμικά άτομα βιώνουν συχνά συναισθήματα ντροπής, άγχους και ενοχής, καθώς συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Όλα τα παραπάνω συναισθήματα, οδηγούν σε μια εύθραυστη ψυχοσύνθεση με πασιφανή προβλήματα αυτοπεποίθησης & αυτοεκτίμησης.
Ποιος ο αντίκτυπος της βουλιμίας στο σώμα μας;
To αντίκτυπο της βουλιμίας είναι ιδιαίτερα έντονος τόσο σε συναισθηματικό όσο και σωματικό επίπεδο. Ένα άτομο με βουλιμία, “τιμωρεί” το σώμα του με ακραίες ποσότητες φαγητού και εξαντλητικά μέσα αποφυγής θερμίδων, προκαλώντας τα ακόλουθα προβλήματα:
- Διαταραχές εμμήνου ρύσεως – Αμηνόρροια
- Έλκος στομάχου
- Διάρροια
- Σπασμούς εντέρου
- Ξηροδερμία
- Αρρυθμίες
- Αλλοιώσεις οισοφάγου
- Αποδυνάμωση του σμάλτου των δοντιών, εξαιτίας του όξινου περιβάλλοντος από τους εμετούς.
Πως αντιμετωπίζεται η βουλιμία;
Η βουλιμία μπορεί να είναι μια δύσκολη κατάσταση, αλλά αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με την σωστή συνεργασία των επαγγελματιών υγείας. Κομβικό ρόλο στην καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης, παίζει ο διατροφολόγος. Σκοπός του εξειδικευμένου σε διατροφικές διαταραχές διατροφολόγου, είναι να δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο, ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Πέρα από την ενδεδειγμένη διατροφή, πρωταρχικός στόχος του διατροφολόγου σε συνεργασία με τον ψυχοθεραπευτή, αποτελεί η βελτίωση της εικόνας που έχει το ίδιο το άτομο για τον εαυτό του.
Η Διατροφολόγος Ιωάννα Ευαγγέλου διαθέτει Πιστοποιημένες Εκπαιδεύσεις Εξειδίκευσης στις Διατροφικές Διαταραχές και την Παχυσαρκία, υπό την πλήρη εποπτεία και συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας NCFED, τόσο για ενήλικους όσο για παιδιά &εφήβους.