Date: Σεπτεμβρίου 7, 2012
Η σπιτική κέτσαπ είναι υπέροχη σε γεύση, απαλλαγμένη από συντηρητικά και τεχνιτά χρώματα
Προετοιμασία: 15΄
Μαγείρεμα: 60΄
Υλικά για 2 μικρά βάζα
- 4 μέτριες τομάτες
- ¼ της σκελίδας σκόρδο
- ½ κρεμμύδι
- 1 φύλλο δάφνης
- ½ κόκκινη πιπεριά
- 3 καρφάκια γαρίφαλο
- 3 κόκκους πιπέρι
- λίγο καγιέν
- 2 κ. σούπας ζάχαρη καστανή
- 1 μικρό ξύλο κανέλα
- ½ φλιτζάνι του τσαγιού ξίδι
- ½ κ. γλυκού αλάτι
- Ξεφλουδίσουμε τις τομάτες, τις κόβουμε στα τέσσερα και τις βράζουμε για 40΄ με το κρεμμύδι, την πιπεριά, τη δάφνη, το σκόρδο, το αλάτι και λίγο νερό.
- Περνάμε τα υλικά από μύλο του πουρέ και τα βάζουμε ξανά στη κατσαρόλα να βράσουν μαζί με τα μπαχαρικά, τα οποία θα δέσουμε σε ένα πουγκί από τουλπάνι, μέχρι να πήξει η σάλτσα μας.
- 10΄ πριν κατεβάσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το ξύδι και τη ζάχαρη. Αφαιρούμε το σακουλάκι με τα μπαχαρικά και αφήνουμε την κέτσαπ να κρυώσει.
- Τη μεταφέρουμε σε μικρά βάζα ή μπουκάλια και κλείνουμε τα καπάκια τους. Διατηρείται στο ψυγείο για 1 μήνα και στη κατάψυξη για 4-5 μήνες.