Παχυσαρκία

Στην χώρα μας η παχυσαρκία έχει λάβει δυστυχώς επιδημικές διαστάσεις με βάση τα αποτελέσματα των τελευταίων ετών. Δεδομένου ότι σε πρόσφατη έρευνα, προέκυψε το συμπέρασμα ότι το 33,6% των παιδιών ανεξαρτήτου φύλου, είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα!

Πως ορίζεται η παχυσαρκία;

Ως παχυσαρκία ορίζουμε την εναπόθεση λίπους στον οργανισμό, που υπερβαίνει κατά πολύ τα φυσιολογικά όρια. Η παχυσαρκία δεν είναι απλώς ένα αισθητικό πρόβλημα. Πολύ παραπάνω είναι ένα ιατρικό ζήτημα που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων ασθενειών και προβλημάτων υγείας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα εδώ αποτελούν   οι καρδιακές παθήσεις, τα πεπτικά προβλήματα, η υπνική άπνοια,  ο διαβήτης, η υπέρταση, η οστεοαρθρίτιδα και ορισμένοι τύποι καρκίνου (πχ. Ωοθηκών, εντέρου, οισοφάγου, ενδομητρίου, κ.ά).

δείκτης μάζας σώματος

 

Από τι προκαλείται η παχυσαρκία;

Η παχυσαρκία εμφανίζεται οι θερμίδες που καταναλώνουμε καθημερινά είναι πολλές παραπάνω από αυτές που καίμε κατά την διάρκεια της ημέρας (Διαταραχή του ενεργειακού ισοζυγίου) μέσω των καθημερινών δραστηριοτήτων και της άσκησης. Το σώμα αποθηκεύει αυτές τις παραπάνω θερμίδες που δεν κατάφερε να κάψει, σε λιπώδη ιστό.

Η παχυσαρκία δεν προέρχεται αυστηρά από την ανεξέλεγκτη κατανάλωση φαγητού.

Υπάρχει πληθώρα άλλων παραγόντων που σχετίζονται με την εμφάνιση της, όπως:

  • Κληρονομικότητα: Τα γονίδια μας μπορούν να καθορίσουν όχι μόνο την εμφάνιση παχυσαρκίας, αλλά και να προσδιορίσουν που θα κατανεμηθεί και αποθηκευτεί το λίπος.

  •  Ψυχολογικοί παράγοντες: Πόσες φορές δεν έχουμε την ανάγκη να στραφούμε σε έναν γλυκό πειρασμό όταν δεν νιώθουμε καλά ψυχολογικά; Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι άνθρωποι στρέφονται στην κατανάλωση φαγητού, ακόμη και από άνοια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της σύνδεσης μεταξύ της ψυχολογικής κατάστασης και του φαγητού είναι η βουλιμία και η ανορεξία. Τέλος, ας προσθέσουμε στο συγκεκριμένο θέμα άλλη μια παράμετρος, σύμφωνα με την οποία, τα άτομα που είναι παχύσαρκα, έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση λόγω ενδεχομένως διαφόρων σχολίων που ακούνε. Έτσι, στρέφονται εκ νέου στο φαγητό για παρηγοριά. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο, ο οποίος είναι πολύ δύσκολο να σπάσει.

  • Μεταβολικές & Ορμονολογικές διαταραχές, αν και μόνο το 5% των περιπτώσεων παχυσαρκίας οφείλεται σε αυτού του είδους τις διαταραχές, όπως:
  • Το σύνδρομο Cushing.
  • Ο υποθυρεοειδισμός.
  • Το ινσουλίνωμα.
  • Όγκοι, τραυματισμός ή φλεγμονή του υποθαλάμου.
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
στατιστικά παχυσαρκίας
  • Περιβαλλοντικοί – Συμπεριφορικοί παράγοντες: Για παράδειγμα, συχνά βλέπουμε βλέπουμε ολόκληρες οικογένειες παχύσαρκων ατόμων. Αυτό δεν σχετίζεται μόνο από τα γονίδια αλλά και από τις διατροφικές συνήθειες. όλη την ημέρα μπροστά από μια οθόνη. Ως εκ τούτου, λαμβάνονται πολύ περισσότερες θερμίδες από αυτές που καίγονται.            

  • Ανθυγιεινός τρόπος διατροφής: Δεν είναι μόνο η ποσότητα τροφής που επηρεάζει, αλλά κυρίως η ποιότητα. Τα fast foods και τα αναψυκτικά προσθέτουν πληθώρα λιπαρών και καθόλου θρεπτικά συστατικά.
  • Συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές: Ορισμένα φάρμακα μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους, όπως για παράδειγμα τα αντικαταθλιπτικά, τα αντιψυχωσικά, τα στεροειδή, κ.ά.

παχυσαρκία

 

Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε την περίσσεια πρόσληψη θερμίδων;

Η διατήρηση ενός υγιούς σώματος με φυσιολογικό βάρος απαιτεί κυρίως υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και πειθαρχία. Παρακάτω ακολουθούν αρκετά εύκολα tips που θα σας βοηθήσουν με απλούς τρόπους να διατηρήσετε το βάρος σας σε φυσιολογικό επίπεδο:

Αποφύγετε τις δίαιτες express: Είναι επικίνδυνες για τον οργανισμό και ακόμη και αν πετύχουν, στο τέλος θα πάρετε πίσω περισσότερα κιλά από όσα χάσατε.

Μειώστε το αλάτι: Κάνει κατακράτηση υγρών.

Αυξήστε το νερό: Πέρα του ότι ενυδατώνει τον οργανισμό και προσφέρει πολλαπλά οφέλη, μπορεί να σας μειώσει και την όρεξη όταν πεινάτε.

Ελαττώστε ή κόψτε παντελώς την πρόσληψη ζάχαρης: Χρησιμοποιήστε κάποιο υποκατάστατο ζάχαρης ή στραφείτε προς την ακατέργαστη μαύρη ζάχαρη.

Καταναλώστε φαγητό μόνο όταν το χρειάζεστε: Πολλές φορές έχει τύχει να διψάμε και αντί να πιούμε νερό, τρώμε.

Προσοχή στην ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνετε: Το αλκοόλ έχει υπερβολικές θερμίδες και δεν μας προσδίδει κανένα θρεπτικό συστατικό.

Ασκηθείτε: Όσο σας κάνει να νιώθετε άνετα και σας ευχαριστεί. Λειτουργεί εξαιρετικά και για την ψυχολογία σας.

Μασήστε αρκετά την τροφή σας: Ο εγκέφαλος χρειάζεται χρόνο για να νιώσει κορεσμό.

Μην παραλείπετε τα γεύματά σας: Σας κάνει να πεινάτε και να στρέφεστε προς το τσιμπολόγημα.

Κρατήστε σωστή αναλογία συστατικών στο πιάτο σας: Σε κάθε γεύμα είναι σημαντικό να υπάρχει επαρκής ποσότητα λαχανικών και πρωτεΐνης.

 

Σε κάθε περίπτωση, καθώς η παχυσαρκία δεν είναι απλώς αισθητικό πρόβλημα, αλλά μία ασθένεια, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε Διατροφολόγο. Η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Ιωάννα Ευαγγέλου, διαθέτει εξειδίκευση στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά και τους εφήβους. Να θυμάστε ότι το μικρό παχύσαρκο παιδί, έχει εξαιρετικά πολλές πιθανότητες να γίνει παχύσαρκος ενήλικας. Συμβουλευτείτε τους ειδικούς για μια υγιεινή και θρεπτική διατροφή, βασισμένη στις δικές σας ανάγκες.

desktopcontactmobilecontact