Πριν από την προπόνηση, πολλοί από εμάς θα πιούμε smoothies και τρώμε μπάρες πρωτεΐνης, για να αυξήσουμε την πρόσληψη υδατανθράκων και των πρωτεϊνών. Αυτά τα σνακ, πριν από την προπόνηση είναι σχεδιασμένα για να μας δώσουν την ενέργεια και την αντοχή που χρειαζόμαστε και να μειώσουμε το χρόνο αποκατάστασής μας. Τώρα, μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, προτείνει την προσθήκη χυμού από παντζάρι (πλούσιο σε νιτρικά) στο πρόγραμμα προπόνησή μας, αφού μπορεί να ενισχύσει την αντοχή μας, τη δύναμη και την αντοχή.

Οφέλη χυμού παντζαριού σε αθλητές

Έρευνες αποδίδουν αυτήν την «ώθηση», στην ανόργανη περιεκτικότητα σε νιτρικά ιόντα που βρίσκονται στο παντζάρι. Τα νιτρικά βοηθούν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών που συμβαίνουν στα μιτοχόνδρια, που είναι γνωστή ως ενεργειακό εργοστάσιο του κυττάρου. Αυτό σημαίνει ότι το ATP, το μόριο γνωστό ως ενεργειακό νόμισμα του κυττάρου, μπορεί να ξεκουραστεί κατά τη διάρκεια της μυϊκής δραστηριότητας, λόγω λιγότερη χρήσης οξυγόνου. Μετά την κατανάλωση χυμού παντζαριού, το ποσό του οξυγόνου ή η κατανάλωση του οξυγόνου, που απαιτείται για να διατηρηθεί η μέτρια άσκηση, κατεβαίνει.

Μείωση την κατανάλωση του οξυγόνου, από κάθε δραστηριότητα, θα μας βοηθήσει να αντέξουμε περισσότερο, στην εντατική άσκηση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ :

 • Διαστολή αιμοφόρων αγγείων
 • Αύξηση ροής οξυγόνου προς του μύες, επομένως ο οργανισμός χρησιμοποιεί λιγότερο οξυγόνο, σε υπομέγιστες συνθήκες
 • Βελτιώνει αθλητική απόδοση κατά 3,5% ( Exeter university et all,2013 )

Πρωτόκολλο φόρτισης ( κατά τον Andrew M. Jones, Exeter University )

Πρέπει να ακολουθείται για τουλάχιστον 3-6 μέρες, 3 ώρες πριν την έναρξη της επερχόμενης άσκησης, με συνιστώμενη ποσότητα 0,5lt χυμού, είτε κατανεμημένη στη διάρκεια της μέρες είτε ολόκληρη.

Σε ποια αθλήματα έχει εφαρμογή;

 • Σε αγωνίσματα, των οποίων η ένταση δεν ξεπερνά το αναερόβιο κατώφλι, βελτιώνει την απόδοση
 • Σε μεγαλύτερες έντασης δοκιμασίες, οι οποίες ξεπερνούν τα 2-3 λεπτά, ο χυμός μπορεί να αυξήσει το χρόνο εξάντλησης, αυξάνοντας το προπονητικό ερέθισμα

Συνταγή παντζαροχυμού

 • Παντζάρι, 1  ρίζα
 • Μήλο ( 1 ) , για καλύτερη γεύση
 • Καρότο ( 1 )
 • Λεμόνι ή lime, στο τέλος, για καλύτερη γεύση

Πλένετε καλά και προσθέτετε με τη φλούδα τους, σε αποχυμωτή. Πίνετε αμέσως!

Είναι για  όλους;

Ευεργετικός και για ηλικιωμένους!

 1. Μειώνει αρτηριακή πίεση
 2. Προάγει καρδιαγγειακή υγεία

Πλούσιος σε βιταμίνες A, C , κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο, σίδηρο, ασβέστιο, μαγγάνιο, χαλκό, σελήνιο, ψευδάργυρο.

ΠΡΟΣΟΧΗ! :

Απαγορεύεται για όσους έχουν οξαλικές πέτρες σε νεφρούς, γιατί τα παντζάρια είναι πλούσια σε οξαλικά.

Leave a Reply

desktopcontactmobilecontact