«Η συμπληρωματική πρόσληψη βιταμίνης D σε ένα υποθερμιδικό πρόγραμμα διατροφής μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, Shalamar Sibley, MD, από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Οι εθελοντές έχασαν περίπου 0,2 kg περισσότερο στη δίαιτα χαμηλών θερμίδων για κάθε 1 ng / ml 25-υδροξυχοληκαλσιφερόλης,  μια μορφή της βιταμίνης D.

Παρά το γεγονός ότι το σώμα σχηματίζει  βιταμίνη D με την έκθεσή του στο φως του ηλίου, τα επίπεδα σε ορισμένες χώρες είναι εξαιρετικά χαμηλά ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Γιατί είναι όλοι τόσο ελλιπής;

Οι λόγοι της ανεπάρκειας είναι πολλοί, με κυριότερη τη πολύ μικρή λίστα των τροφίμων που περιέχουν βιταμίνη D. Αυτά τα τρόφιμα είναι ο κρόκος αυγού, ο σολομός και το μουρουνέλαιο, ωστόσο, τα πολλά τρόφιμα είναι και εμπλουτισμένα σε βιταμίνη D ( όπως το γάλα ). Επιπλέον, πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει βιταμίνη D. Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν: τόπος που ζείτε, η εποχή, πόσο χρόνο περνάτε στο ύπαιθρο χωρίς αντηλιακό, τύπος δέρματος, την ηλικία, την παχυσαρκία, τη ρύπανση. Οι παράγοντες αυτοί έρχονται να παίξουν σημαντικό ρόλο επειδή η βιταμίνη D είναι στην πραγματικότητα μια ορμόνη και χρειάζεται το ηλιακό φως για να ενεργοποιηθεί από τον οργανισμό.

Τι μπορώ να κάνω;

Η λογική έκθεση στον ήλιο (συνήθως 5-10 λεπτά έκθεσης των χεριών και των ποδιών ή τα χέρια, τους βραχίονες και το πρόσωπο, 2 ή 3 φορές την εβδομάδα) μπορεί να βοηθήσει. Ωστόσο, ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί πραγματικά επαρκή βιταμίνη D είναι μέσω συμπληρωμάτων.

Ποια είναι τα ιδανικά Επίπεδα;
Μετρώντας τα επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα μας, προκύπτει και η απαραίτητη για τις ανάγκες μας δοσολογία

Έλλειψη              : κάτω από 48 ng/ml.

Ιδανικά επίπεδα  : 60-80 ng/ml.

Σίγουρα η καλύτερη πηγή είναι η έκθεση στον ήλιο αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, για τους περισσότερους που εκτίθενται επαρκώς μόνο για 15-30 ημέρες το χρόνο. Αν λάβουμε μάλιστα υπόψη ότι και αυτή η έκθεση γίνεται με αντηλιακή προστασία (ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 15 μπλοκάρει την παραγωγή βιταμίνης D από τον ήλιο κατά 99%) η λήψη συμπληρώματος είναι αναγκαία.

Tags: , ,

Leave a Reply

desktopcontactmobilecontact