Καθένας από εμάς είναι ξεχωριστός και έχει διαφορετικό τρόπο οπτικής και αντιμετώπισης… Καθένας έχει ξεχωριστό σωματότυπο και έχουμε ακούσει πολλά για αυτό.
Λένε ότι :”Πρέπει να το αποδεχτούμε, ότι δεν μπορούμε να παρέμβουμε σημαντικά…”
Και όμως υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης και με τις σωστές κατευθυντήριες οδηγίες διατροφής και άσκησης, μπορούμε να παρέμβουμε σημαντικά, ώστε να έχει ο θεραπευόμενος το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα!
Καταρχήν, πρέπει να ξέρουμε το σωματότυπο! Παρακάτω, με απλές ερωτήσεις, θα τον ανακαλύψεις!
Στη συνέχεια του άρθρου, θα μάθεις με απλές οδηγίες πως να τρώς, σε % μακροθρεπτικά συστατικά ( υδατάνθρακες, πρωτεϊνες και λίπη ) αλλά και τί είδους άσκηση σου ταιριάζει περισσότερο ( αυτό σε συνέχεια του άρθρου)!
Είσαι ΕΝΔΟΜΟΡΦΟΣ;
Οι ενδόμορφοι συνήθως ανταποκρίνονται καλύτερα σε υψηλότερη πρόσληψη λίπους και πρωτεΐνης με ελεγχόμενη την πρόσληψη υδατανθράκων και σωστά κατανεμημένους κατά τη διάρκεια της ημέρας (π.χ., μετά την άσκηση). Έτσι, αυτό είναι που σας προτείνουμε: περισσότερο λίπος και πρωτεΐνες, λιγότερους υδατάνθρακες.
Μια κατανομή των θρεπτικών συστατικών για αυτόν τον τύπο σώματος μπορεί να είναι γύρω στο 25% υδατάνθρακες, πρωτεΐνες 35% και 40% λίπος. Και πάλι, όχι με μαθηματική ακρίβεια! Απλά σκεφτείτε περισσότερα λίπη και πρωτεΐνη, λιγότερους υδατάνθρακες.
Είσαι ΜΕΣΟΜΟΡΦΟΣ;
Οι μεσόμορφοι έχουν μια μεσαίου μεγέθους οστική δομή και αθλητικό σώμα, και αν είναι ενεργοί, έχουν συνήθως ένα σημαντικό ποσό άλιπης μάζας. Πολλοί εκρηκτικοί αθλητές, όπως παλαιστές και γυμναστές ταιριάζουν σ’ αυτά τα κριτήρια. Οι μεσόμορφοι τείνουν να έχουν υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης και αυξητικής ορμόνης. Αυτό το προφίλ οδηγεί σε μια προδιάθεση για αύξηση μυϊκής μάζας και τη διατήρηση ενός χαμηλότερου σωματικού λίπους.
Οι μεσόμορφοι συνήθως αποκρίνονται καλύτερα σε μια μικτή διατροφή, που αποτελείται από ισορροπημένους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη και έλαια. Μία ενδεικτική κατανομή μακροθρεπτικών συστατικών είναι 40% υδατάνθρακες, 30% πρωτεΐνες & 30% λίπος.
Είσαι ΕΚΤΟΜΟΡΦΟΣ;
Οι εκτόμορφοι είναι αδύνατα άτομα που χαρακτηρίζονται από μικρότερες δομές των οστών και λεπτότερα άκρα. Σκεφτείτε έναν τυπικό αθλητή αντοχής. Τείνουν να έχουν ευαισθησία στο θυρεοειδή. Αυτό το προφίλ είναι συνδεδεμένο με ένα γρήγορο μεταβολικό ρυθμό και υψηλή ανοχή σε υδατάνθρακες.
Αυτή η ομάδα έχει, εν γένει καλύτερη απόδοση με περισσότερους υδατάνθρακες στη διατροφή, μαζί με μια μέτρια πρωτεΐνη και χαμηλότερη πρόσληψη λίπους. Μια κατανομή των θρεπτικών συστατικών για αυτόν τον τύπο σώματος μπορεί να είναι 55% υδατάνθρακες, πρωτεΐνες 25%, και 20% λίπος. (Αλλά μην τρελαίνεστε με τα μαθηματικά! Απλά σκεφτείτε “διατροφή υψηλότερη σε υδατάνθρακες και χαμηλότερη σε λιπαρά.”)