Πελάτισσες συχνά έρχονται και μου λένε για τη δίαιτα αυτή, πόσο αποτελεσματική αλλά και «μεταδοτική» είναι!  Εγώ απλά θα αναφέρω τις παρενέργειες αυτής και ας ελπίσω κάποιοι να συνετιστούν..

Ας συστηθούμε πρώτα…

Η δίαιτα Dukan είναι ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους που εστιάζει κυρίως στη κατανάλωση άπαχης πρωτεϊνης και στον περιορισμό υδατανθράκων. Εφευρέθηκε από τον γάλλο γιατρό Pierre Dukan και το πλάνο του χωρίζεται σε 4φάσεις, που μπορεί να διαφέρουν χρονικά ανάλογα με την επιθυμητή απώλεια βάρους

ΦΑΣΗ 1 :Ξεκινά με την κατανάλωση  άπαχης πρωτεϊνης ( όπως αυγά, σόγια, πουλερικά, άπαχα γαλακτοκομικά )

ΦΑΣΗ 2 :Συνεχίζει με την κατανάλωση  άπαχης πρωτεϊνης σε συνδυασμό με μη- αμυλούχα λαχανικά που προστίθενται σταδιακά ( όπως μπρόκολο, λάχανο , μανιτάρια , σπανάκι , τομάτες ). Αυτά τα λαχανικά θα πρέπει να καταναλωθούν ωμά ή βραστά, απαγορεύοντας τα τηγανητά.

ΦΑΣΗ 3 : Προστίθενται τα φρούτα και επιτρέπεται και μια μερίδα υδατανθράκων ανά εβδομάδα ( όπως ρύζι, ζυμαρικά , ψωμί ολικής , μήλο )

ΦΑΣΗ 4 – η σταθεροποίηση : Μπορούν να καταναλώνονται ορισμένες από τις αγαπημένες σας συνταγές, σε περιορισμένες ποσότητες με προϋπόθεση ότι θα υπάρχει μια μέρα μέσα στην εβδομάδα όπου θα καταναλώνετε μόνο πρωτεϊνη.

Υπόσχεται πολλά αλλά τι γίνεται με την υγεία μου;

  • ΣΟΒΑΡΗ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ

Ο αποκλεισμός των φρούτων και λαχανικών, ειδικά στις 2 πρώτες φάσεις, έχει ως αποτέλεσμα την μη επαρκή πρόσληψη σε φυτικές ίνες. Για αυτό και η δίαιτα προτείνει σε αυτή τη φάση την κατανάλωση βρώμης, πολλών υγρών και ειδικών συμπληρωμάτων..

  • ΚΕΤΩΣΗ

Η κέτωση προκαλεί ανορεξία, κάτι που ανατροφοδοτεί τη διαδικασία απώλειας βάρους. Όμως, η κέτωση δεν είναι μια φυσιολογική κατάσταση για τον οργανισμό, γι’ αυτό προκαλεί απώλεια μνήμης, μείωση των διανοητικών ικανοτήτων, απώλεια συγκέντρωσης, εκνευρισμό, επιθετικότητα.

  • ΒΛΑΒΗ ΣΤΑ ΝΕΦΡΑ, ΟΥΡΙΚΗ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ  
  • ΚΟΥΡΑΣΗ
  • ΕΛΛΕΙΨΗ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ  ΚΑΙ ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΕΣ
  • ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΟΔΟΝΤΙΚΗ ΠΛΑΚΑ
  • ΑΠΩΛΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ

Η περιορισμένη κατανάλωση σε υδατάνθρακες συνδέεται με απώλεια μνήμης και έλλειψη συγκέντρωσης. Ο λόγος είναι ότι το μυαλό μας χρησιμοποιεί τη γλυκόζη και μόνο, ως πηγή ενέργειας.

 

Tags:

Leave a Reply

desktopcontactmobilecontact