Μελετώντας τα επίπεδα της βιταμίνης D σε έγκυες αποκαλύφθηκε ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες με ανεπάρκεια βιταμίνης D ( κάτω από 50 nmol / L ) είχαν  αυξημένο σωματικό λίπος αργότερα στην παιδική ηλικία ( 4-6 ετών ) σε σύγκριση με τα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν υψηλότερο επίπεδο βιταμίνης D.

Τα παιδιά της μελέτης είχαν κατά 8% μείωση της λιπώδους μάζας, αν οι μητέρες τους είχαν ένα επίπεδο βιταμίνης D από 50-75 nmol / L.

Φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επίσης συνδέονται με λιγότερα αναπνευστικά προβλήματα στα μωρά, με λιγότερες αλλεργίες και λοιμώξεις του αναπνευστικού. Ακόμη, μειώνεται ο κίνδυνος προεκλαμψίας.

Συμπερασματικά , οι έγκυες είναι καλό να μετρούν και τα επίπεδα βιταμίνης D μαζί με τις άλλες απαραίτητες εξετάσεις ρουτίνας και εφόσον κριθεί απαραίτητο από το γιατρό να λάβει συμπλήρωμα βιταμίνης D, με σκοπό τη διατήρηση των επιπέδων στο αίμα μεταξύ 75 και 100 nmol / L.

 

Tags: , , ,

Leave a Reply