Η σκόνη του κουρκουμά ( κιτρινόριζας ), παραδοσιακά αναφέρεται ως “ινδικό σαφράν”, χάρις το βαθύ κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα του. Είναι κύριο συστατικό, στη σκόνη του κάρι και επίσης χρησιμοποιείται στη μουστάρδα, ως μέσο χρωματισμού.

Ακόμα κι αν οι Άραβες έμποροι, την εισήγαγαν στην Ευρώπη τον 13ο αιώνα, άρχισε να γίνεται δημοφιλής στους δυτικούς πολιτισμούς, μόλις πρόσφατα, χάρις σε επιστημονικές μελέτες, ως αναφορά τις θεραπευτικές ικανότητές του.

ΟΦΕΛΗ

  • Αποτελεί βασικό στοιχείο της κινεζικής και ινδικής ιατρικής, όπου χρησιμοποιείται  για την αντιφλεγμονώδη δράση
  • Η κουρκουμίνη, ασκεί πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση
  • Βοηθά το σώμα, ώστε να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα
  • Προωθεί την αποτοξίνωση, των καρκινογόνων ενώσεων,  μέσω του ήπατος
  • Βοηθά στην πρόληψη της καρδιακής νόσου, της νόσου Alzheimer και του Parkinson.

ΣΥΛΛΟΓΗ και ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ

Ρίζα ή κομμένες σε φέτες:

Πρέπει να είναι τραγανή και χωρίς μαύρα στίγματα, όπως το τζίντζερ.

Μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο, όπου θα κρατήσει για 1 μήνα.

Εναλλακτικά, μπορεί να κοπεί σε φέτες και να αποθηκεύονται σε ένα αεροστεγές δοχείο για μέχρι 3 μήνες.

Σκόνη:

Αποθηκεύεται σε ένα ερμητικά κλειστό δοχείο, σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό χώρο, όπου θα κρατήσει για μέχρι 1 έτος.

Leave a Reply