Από τον Φώτη Χατζηνικολάου, Personal Trainer

Πηγή : souvlaki-fitness.com

Σε όλο το internet ο κόσμος μπορεί να βρει τα “μυστικά” των φυσικών χυμών, με το χάσιμο λίπους και την αποτοξίνωση να κατέχουν υψηλές θέσεις ανάμεσα σε αυτά τα μυστικά. Σήμερα θα εξετάσουμε κατά πόσο οι ισχυρισμοί που κυκλοφορούν έχουν κάποια επιστημονική βάση και αν τελικά υπάρχει κάποιο όφελος στους χυμούς αυτούς.

Πριν ξεκινήσω, παρατηρείστε ότι αρκετοί μύθοι περνάνε στις παραδόσεις και καταλήγουμε να τους αναπαράγουμε χωρίς πάρα πολύ σκέψη. Παραδείγματος χάριν, τόσες ταινίες και βιβλία μας είχαν δημιουργήσει την αντίληψη ότι οι βρυκόλακες (τα γνωστά vampire) έχουν ευαισθησία στο σκόρδο. Φαίνεται όμως ότι καλά ελεγχόμενες έρευνες απέτυχαν να αποδείξουν αυτόν τον ισχυρισμό κάτι που πρέπει να μας ωθήσει στο να κατανοήσουμε την ανάγκη για εύρεση ή έλλειψη αποδείξεων σε πολλές πεποιθησεις που έχουμε.

Ύστερα από την παραπάνω πλάκα για να ελαφρύνουμε το κλίμα, ας συνεχίσουμε με τους φυσικούς χυμούς. Παρατηρείστε ότι σαν φυσικό χυμό θεωρούμε τον συνδιασμό ή μη, διάφορων φρούτων, λαχανικών, βοτάνων και μπαχαρικών, με την πιθανή προσθήκη μελιού ή κάποιου γλυκαντικού. Οι ποσότητες είναι πάντα πάρα πολύ “ελεύθερες” και εξαρτώνται από το ποιος δίνει την συνταγή.

Χάσιμο λίπους

Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση που αξίζει να γίνει είναι πως, ενώ αρκετοί φυσικοί χυμοί φτιάχνονται από φρούτα, υπάρχει η αντίληψη πως τα φρούτα και πιο συγκεκριμένα η φρουκτόζη, πρέπει να περιορίζονται γιατί είναι πιο εύκολο να μετατραπούν σε λίπος. Το βρίσκω αστείο πως μία ομάδα τροφίμων κατάφερε να πείσει τον κόσμο ότι σε υγρή μορφή αδυνατίζει ενώ σε στέρεα μορφή παχαίνει.

Είναι λοιπόν ικανοί οι φυσικοί χυμοί να μειώσουν το λίπος; Η απάντησή μου είναι εξαρτάται.

Αν κάποιος ξεκινήσει κάποια δίαιτα χυμών, παραλλαγές της οποίας μπορεί να διαφημίζεται και ως αποτοξίνωσης, σίγουρα θα χάσει κιλά και λίπος. Κάτι τέτοιο θα το καταφέρει όμως επειδή οι θερμίδες σε τέτοιες δίαιτες είναι αρκετά χαμηλωμένες με αποτέλεσμα, όποιος και να τις κάνει, να αδυνατίζει. Η μόνη περίπτωση που κάποιος θα πάχαινε σε τέτοιες δίαιτες, είναι αν οι θερμίδες που κατανάλωνε πριν, ήταν λιγότερες από αυτές που θα καταναλώνει.

Αν αντί για ολόκληρη δίαιτα αποφασίσετε να αντικαταστήσετε ή να προσθέτε φυσικούς χυμούς στην διατροφή σας, πάλι εξαρτάται το αποτέλεσμα.

Η πρόσθεση θερμίδων σε μία διατροφή θα οδηγήσει σε αύξηση του βάρους. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι διαφορετικό και όποιος σας λέει το αντίθετο θέλει να σας πουλήσει κάτι.

Σύνηθες φαινόμενο των φυσικών χυμών για κάψιμο λίπουςΣύνηθες φαινόμενο των φυσικών χυμών για κάψιμο λίπους

Αν από την άλλη αντικαταστήσετε κάποιο γεύμα με έναν φυσικό χυμό και φροντίσετε οι θερμίδες να είναι το ίδιο μπορούμε να πούμε ότι το βάρος σας θα μείνει σταθερό αν και μετά πρέπει να συζητήσουμε πόσα γραμμάρια πρωτεΐνης/λιπαρών/υδατανθρακών υπάρχουν στο χυμό και στο γεύμα για να βγάλουμε ένα πιο ακριβές πόρισμα.

Μία τελευταία παρατήρηση που οφείλω να κάνω είναι πως, ακόμα και αν καταφέρετε να διατηρήσετε ίδιες τις θερμίδες, είμαι κατά στο να αντικαταστήσετε γεύμα με χυμό, ειδικά αν θέλετε να χάσετε λίπος. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι τα τρόφιμα σε υγρή μορφή, έχουν μικρότερο δείκτη χόρτασης από ότι αν τα τρώγαμε σε στέρεα τροφή. Κοινώς έχετε περισσότερες πιθανότητες να θέλετε να φάτε/πιείτε περισσότερο έτσι και πιείτε χυμό πορτοκάλι από ότι αν φάτε ένα πορτοκάλι.

Αποτοξίνωση

Η αποτοξίνωση είναι ένα ενδιαφέρον κομμάτι στον χώρο της υγείας καθώς δεν προσφέρεται μόνο από χυμούς, αλλά και άλλα σκευάσματα. Το ανθρώπινο σώμα έχει εξελίξει υπέροχους μηχανισμούς για να αντιμετωπίζει τοξίνες. Το συκώτι, τα νεφρά, το δέρμα και οι πνεύμονες βοηθάνε στην αποβολή ουσιών που δεν είναι ευπρόσδεκτες ,και αποβάλλονται ενώ μετατρέπονται σε λιγότερες τοξικές μορφές.

Τα μέταλλα σαν τον μόλυβδο και ρυπαντικές ουσίες δεν αποβάλλονται όμως τόσο εύκολα και σίγουρα έχουν βοηθήσει να προσθέσουν στην μανία της αποτοξίνωσης.

Το DDT που είναι ένα παρασιτοκτόνο μπορεί να μείνει έως και 7-8 χρόνια στο ανθρώπινο σώμα, ο υδράργυρος περίπου 57 μέρες και ο μόλυβδος 20-30 χρόνια στα κόκαλα.

Όσο και να φοβίζει τον κόσμο το γεγονός ότι κάποια ξένα στοιχεία μπορεί να μείνουν χρόνια στο σώμα του, οφείλουμε να αναρωτηθούμε, υπάρχει έρευνα που να δείχνει ότι οι δίαιτες αποτοξίνωσης ή ακόμα και συγκεκριμένα τρόφιμα βοηθάνε στο να αποτοξινωθούμε; Επίσης, ποιος μας εξασφαλίζει ότι με τα τρόφιμα που θα φάμε δεν θα μπουν επιπλέον μέταλλα ή ρυπαντικές ουσίες στο σώμα μας;

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία έρευνα που να εξετάζει κάποιο χυμό ή κάποια δίαιτα αποτοξίνωσης και τις πιθανές ικανότητες τους για μείωση τοξίνων στο σώμα.

Από την άλλη έχουμε κάποια ενδιαφέροντα, πρώιμα αποτελέσματα, που δείχνουν ότι ο κόλλιανδρος, μαλικό και κιτρικό οξύ,ηλεκτρικό οξύ, κιτρική πεκτίνη και η χλωρέλλα μπορούν να έχουν οφέλη σε ποντίκια, αρουραίους, πέστροφες, πουλιά και ανθρώπους. Τονίζω, ενδιαφέρονται ευρήματα, αλλά σε πολύ πρώιμο στάδιο για να πούμε ότι μπορεί να υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή και αν αυτή η αλλαγή είναι τελικά ωφέλιμη στους ανθρώπους. Αν μη τι άλλο, με τον ρυθμό αποβολής τους από τον οργανισμό, μιλάμε για μια διαδικασία που ίσως πάρει χρόνια και όχι 7, 14 ή 30 ημέρες όπως διαφημίζεται.

download (1)Φυσικότατο ε;

Παρόλο που ο τίτλος αναφερόταν σε φυσικούς χυμούς και τυχόν οφέλη τους, έπρεπε να ξεσκονιστούν και τυχόν ισχυρισμοί για δίαιτες αποτοξίνωσης. Αυτό που πρέπει να κρατήσετε εσείς σήμερα είναι ότι οι φυσικοί χυμοί είναι σχετικά κακό εργαλείο για χάσιμο λίπους αλλά και πως τυχόν οφέλη αποτοξίνωσης είναι πάρα πολύ αδύναμα και δεν υποστηρίζονται από έρευνες.

Leave a Reply

desktopcontactmobilecontact