diatrofi-egkimosini

Διατροφή στην εγκυμοσύνη

Date: Απριλίου 9, 2012

Στο Κέντρο Διατροφικής Αποκατάστασης  εκπαιδεύουμε τη γυναίκα να διατρέφεται υγιεινά κατά τις 40 εβδομάδες της κύησης.

Αν το σωματικό βάρος είναι επικίνδυνα μικρό και η διατροφή κακή, μπορεί να διακοπεί η ανάπτυξη του πλακούντα. Αυτό σημαίνει αυξημένο κίνδυνο αποβολής ή πρόωρου τοκετού.

Αντίθετα, αν το σωματικό βάρος είναι αυξημένο μπορούν να παρουσιαστούν προβλήματα, όπως υπέρταση, οιδήματα (πρήξιμο στα άκρα), προεκλαμψία κ.α.

Φροντίζουμε η διατροφή σας να είναι πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες. Σημαντική βιταμίνη, τόσο στη κύηση όσο και στο θηλασμό, είναι η D3. Καλό θα είναι η μέλλουσα μαμά ή η θηλάζουσα να μετρά την ποσότητα D3 στο αίμα. Σε περίπτωση που βρίσκεται μικρότερη από 55ng συνιστάται συμπλήρωμα D3, ειδικά στη διάρκεια του χειμώνα.

Ποια είναι η  φυσιολογική αύξηση βάρους;

Η αύξηση του βάρους κατά την εγκυμοσύνη εξαρτάται από την κατάσταση θρέψης και το σωματικό βάρος της μητέρας (ή της μέλλουσας μητέρας) πριν την εγκυμοσύνη.

Έτσι χρησιμοποιώντας τον Δείκτης Μάζας Σώματος (BMI)

(= βάρος/ ύψος ², όπου το βάρος σε κιλά και το ύψος σε μέτρα), υπολογίζουμε και το επιτρεπτό βάρος  στο τέλος της εγκυμοσύνης.

Φυσιολογικά ο δείκτης κυμαίνεται μεταξύ 18,5 – 25 kg/m², ενώ μεταξύ 26 – 29 θεωρείται υπέρβαρο και πέρα του 30 παχύσαρκο.

Σημειώνεται πως για τις γυναίκες που ενδιαφέρονται να γίνουν μητέρες το φυσιολογικό είναι ο BMI  να είναι  μεγαλύτερος από το 20kg/m².

Βάρος πριν την εγκυμοσύνη Ενδεικτική αύξηση βάρους κατά την εγκυμοσύνη Αύξηση κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο (κιλά/ εβδομάδα)
Χαμηλό: ΔΜΣ <20 12,5-18 kg 0,45 – 0,6 kg
Φυσιολογικό: ΔΜΣ 20-26 11,5-16 kg 0,35 – 0.45 kg
Υπέρβαρη: ΔΜΣ 26-29 7-11,5 kg 0,25 – 0,35 kg
Παχύσαρκη: ΔΜΣ>29 τουλάχιστον 6 kg 0,25 – 0,35 kg