692-rizoto-me-manitaria-porcini-by-ginger (1)

Ριζότο με μανιτάρια

Date: Οκτωβρίου 12, 2012

ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)

1 πακέτο ρύζι αρμπόριο
5 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
2 κουτ. γλυκ. αλάτι
1 κουτ. γλυκ. πιπέρι
1 κουτ. σουπ. λάδι
250 ml κρασί λευκό
1 φλιτζ. τσαγ. μανιτάρια πορτσίνι αποξηραμένα
2 μεγάλα μανιτάρια πλευρώτους φρέσκα ψιλοκομμένα
3 μανιτάρια φρέσκα αγαρικά
1 κουτ. σουπ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ λίτρο νερό ή ζωμό από κοτόπουλο

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνομε τα αποξηραμένα και τα περιχύνομε με το κρασί για να «ζωντανέψουν» και να μαριναριστούν.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνομε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και το αφήνομε να ζεσταθεί και τσιγαρίζομε το ρύζι 3-4 λεπτά, το σβήνομε με λίγο κρασί απο το μπολ με τα μανιτάρια και σταδιακά το ποτίζομε με το νερό ή το ζωμό κοτόπουλου για 17 λεπτά.
Έπειτα ρίχνομε μέσα στο ρύζι που έχει σχεδόν ψηθεί, τα μαριναρισμένα μανιτάρια χωρίς να τα στραγγίσομε , τα φρέσκα κομμένα σε κομμάτια, ανακατεύομε και προσθέτομε το κρασί από τα μανιτάρια σιγά σιγά και σταδιακά.
Σιγοβράζουμε το ριζότο χωρίς να το σκεπάσουμε ανακατεύοντας το σταδιακά (προσέχουμε να έχει υγρά και να μας μην μας στεγνώσει, να έχει όψη ενός πιλαφιού λαπά) προσθέτουμε το αλάτι, και τέλος το πασπαλίζουμε με το μαϊντανό, ανακατεύουμε και το σερβίρουμε ζεστό, πασπαλισμένο με λίγο πιπέρι.