moutzentra

Ανάλαφρο φακόρυζο

Date: Σεπτεμβρίου 18, 2012

Tα όσπρια είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, αλλά τους λείπει ένα από τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα, το οποίο βρίσκεται στο ρύζι. Έτσι, αν μαγειρέψετε όσπρια με ρύζι, προσφέρετε στον οργανισμό σας πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, όπως αυτήν του κρέατος. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που το φακόρυζο αποτελεί ένα από τα πιο δυναμωτικά πιάτα της αραβικής κουζίνας, αφού οι πρωτεΐνες που δίνει είναι υψηλής διατροφικής αξίας.

Προετοιμασία 25΄

μαγείρεμα 30΄

Υλικά για 4 άτομα

  • 500γρ. ψιλές φακές
  • 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
  • 200γρ. ρύζι καρολίνα
  • 4 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κ. σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ,  κομμένα σε ροδέλες
  • 2 τομάτες,  κομμένες  σε  μικρά  καρέ
  • 2 κ. σούπας δυόσμο
  • 2 κ. σούπας  μαϊντανό
  • αλάτι , πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τις φακές με το ξερό κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν και τις σουρώνουμε.
  2. Στο μεταξύ, σε μια δεύτερη κατσαρόλα, βράζουμε το ρύζι σε ελαφρώς αλατισμένο νερό για περίπου 15 λεπτά και το σουρώνουμε.
  3. Σε  ένα  μεγάλο μπολ ρίχνουμε τις φακές, το ρύζι , το ελαιόλαδο, το ξύδι, το σκόρδο, τα κρεμμυδάκια, τις τομάτες και το δυόσμο, εκτός από το μαϊντανό . Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε το φακόρυζο στο ψυγείο για 15λεπτά, γαρνίρουμε με το μαϊντανό και σερβίρουμε.